Over Ons

Het Théâtre du Peigné is een theater gelegen in Verviers, België. Het werd gebouwd in 1924 en gerenoveerd in 2017. Het theater biedt een gevarieerd programma aan, met toneelstukken, muziek- en dansvoorstellingen.

Het is ook een ontmoetings- en uitwisselingsplek, en het is gastheer voor vele culturele en sociale activiteiten.

Het Théâtre is een belangrijke plek voor het culturele leven in Verviers. Het is een ontmoetingsplaats voor de inwoners van de stad en de regio, en draagt bij aan het maken van Verviers tot een dynamische en aantrekkelijke stad

.

Le PEIGNÉ

onze geschiedenis

arrow
Stichting

In 1873 besteld door een rijke syndicaat van gekamde wol werknemers, was het theater een wens bedoeld om de leden van de gemeenschap te dienen. Deze periode markeert het begin van de visie en planning die zou leiden tot de bouw van het iconische gebouw.

1873-1924

arrow
Bouw

In 1924 geopend onder de visie van de Vervierse architect Victor Raway, werd het theater versierd met een prachtige fresco van 8 meter, gemaakt door Joseph Gérard in 1929. Deze beroemde Vervierse beeldhouwer en schilder nam ook de binnenhuisdecoratie voor zijn rekening, wat een artistieke diepte en opmerkelijke uniciteit toevoegde.

1924-1929

arrow
Sluiting

Na de neergang van de wolindustrie in Verviers en de fusie van verschillende mutualiteiten, sloot het theater zijn deuren. Na zijn laatste voorstelling raakte het in de vergetelheid, werd het ingemetseld en verdween het geleidelijk uit het collectieve geheugen, lange tijd onbekend voor het grote publiek.

± 1965

Renaissance

Onder de auspiciën van Christophe en Joseph Mourad heeft het theater een grote renovatie ondergaan, en is het teruggekeerd naar zijn vroegere pracht. Nu fluistert dit historische juweel nog steeds de echo's van zijn roemrijke verleden en wacht het alleen op u om de vlam weer aan te wakkeren en het volgende hoofdstuk van zijn geschiedenis te schrijven.

2023

Disposition & Commodités

De ruime zaal, met 170 zitplaatsen, beschikt over een podium aan de voorkant met een diepte van 5 meter, wat een unieke intimiteit creëert tussen de artiesten en het publiek, op slechts 5 meter van de eerste rij. Geniet van het comfort van de foyer met zijn bar, de uitnodigende expositieruimte en de sanitaire voorzieningen die handig zijn gelegen bij de hoofdingang.

Goed uitgeruste kleedkamers en een opslagruimte voor materiaal zijn discreet geplaatst aan de achterkant van het theater. Twee ingangen, aan de voor- en achterzijde, bieden optimale toegankelijkheid voor uw speciale evenementen.

Voor na

Afbeelding gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (het is gek, het lijkt zo echt!).

notre Équipe

Bekijk de promotievideo