About Us

The Théâtre du Peigné is a theatre located in Verviers, Belgium. It was built in 1924 and was renovated in 2017. The theatre offers a diverse program, with performances of theatre, music, and dance.

It is also a place for meetings and exchanges, and it hosts numerous cultural and social activities.

The Theatre is an important venue for the cultural life of Verviers. It is a meeting place for the residents of the city and the region, and it contributes to making Verviers a dynamic and attractive city.

THE PEIGNÉ

our story

arrow
Foundation

Commissioned in 1873 by a wealthy syndicate of combed wool workers, the theatre was a wish intended to serve the members of the community. This period marks the beginning of the vision and planning that would lead to the construction of the iconic building.

1873-1924

arrow
Construction

Inaugurated in 1924 under the vision of the Verviers architect Victor Raway, the theater is adorned with a magnificent 8-meter fresco created by Joseph Gérard in 1929. This renowned Verviers sculptor and painter also undertook the interior decoration, thus bringing profound artistic depth and remarkable uniqueness.

1924-1929

arrow
Closure

As a result of the decline of the wool industry in Verviers and the merger of various mutual societies, the theater closed its doors. After its final performance, it fell into oblivion, walled up, and gradually faded from collective memory, remaining largely unknown to the general public for a long time.

± 1965

Renaissance

Under the guidance of Christophe and Joseph Mourad, the theater underwent a major renovation, returning to its former splendor. Now, this historical gem still whispers the echoes of its glorious past and awaits only you to rekindle its flame and write the next chapter of its history.

2023

Disposition & Commodités

The spacious auditorium, accommodating 170 seats, features a front stage with a depth of 5 meters, creating a unique intimacy between performers and the audience, just 5 meters from the front row. Indulge in the comfort of the foyer with its bar counter, the welcoming exhibition space, and restrooms conveniently located near the main entrance.

Well-equipped dressing rooms and equipment storage are discreetly positioned at the rear of the theater. Two entrances, front and back, provide optimal accessibility for your special events.

Before After

Image created using artificial intelligence (it's amazing how realistic it looks!).

Our Team

Watch the promotional video